poniedziałek, 20 grudnia 2021

Pieczeń z indyka z nadzieniem pieczarkowym

 

 

Ta pieczeń posmakuje wszystkim, którzy mają dość tradycyjnego schabu ze śliwką. Mięso jest delikatniejsze, bardziej miękkie. Do tego aromatyczny farsz z tymiankiem i białym winem. Nie próbujcie zastępować lub omijać tych składników, są kluczowe w uzyskaniu tego przepysznego nadzienia. Całość wiąże parmezan. Gorąco polecam! 


Składniki:

  • 1kg filetu z indyka, niezbyt płaskiego
  • 0,5kg pieczarek
  • 1/3 szkl. białego wina
  • 3 łyżki parmezanu
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, pieprz

dodatkowo

  • 1 szkl. lekkiego bulionu
  • 1 szkl. białego wina

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Pieczarki oczyszczamy i drobniutko kroimy. Można je wrzucić do malaksera, jeśli posiadacie. Grzyby wrzucamy na patelnię, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy, aż zmiękną. Dodajemy tymianek i wino i podsmażamy do odparowania alkoholu. 

Patelnię zdejmujemy z ognia, mieszamy całość z parmezanem, doprawiamy ewentualnie do smaku.

Mięso myjemy, osuszamy, nacinamy kieszeń. Nacieramy solą i pieprzem. Nadziewamy grzybowym nadzieniem. Zamykamy kieszeń sznurkiem lub specjalnymi szpilkami.

Naczynie żaroodporne nacieramy masłem lub olejem i wkładamy indyka. Pieczemy w 180 stopniach godzinę i 10 minut. Czas pieczenia zależy od wagi, jeśli indyk waży 1,5 kg to pieczemy go około 2godzin. W trakcie pieczenia podlewamy indyka winem i bulionem, aby nie obsechł. W połowie pieczenia obracamy indyka. 

Upieczonego indyka odstawiamy na 10 minut, aby wchłonęły się wszystkie soki. Jeśli jemy pieczeń na ciepło, po tym czasie można go kroić. Jeśli indyk ma być na zimno, studzimy całkowicie, wtedy wykroimy też cieńsze plastry.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.