piątek, 20 listopada 2020

Briam - pieczone warzywa po grecku


Briam to jedno z moich ulubionych greckich dań. Nie dość, że poza pokrojeniem składników nie trzeba nic więcej robić to danie smakuje naprawdę wybornie. W sezonie letnim gdy mamy świeże młode warzywa efekt jest jeszcze lepszy. Ale danie jest do zrobienia przez cały rok. Czasem pomijam cukinię lub bakłażana- tak jak widzicie właśnie na zdjęciu, briam piekłam bez cukinii, tylko z bakłażanem. Było pysznie!

Składniki:

  • 0,5kg ziemniaków
  • 1 bakłażan
  • 2 średnie niezbyt grube cukinie
  • 2-3 czerwone papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 p. krojonych pomidorów
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/4 szkl. oliwy z oliwek
  • 1 szkl.wody
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

 

Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki. Cukinie obieramy ( młodych nie trzeba) i kroimy w  grube plasterki lub półplasterki zależnie od wielkości cukinii. Paprykę oczyszczamy i kroimy w średniej wielkości kawałki. Z bakłażana obcinamy końce i kroimy w kostkę. Obraną cebulę kroimy w piórka, a czosnek w plasterki. 

Do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę, wrzucamy warzywa, doprawiamy cukrem, oregano, solą oraz pieprzem, dobrze mieszamy, aby warzywa były dobrze doprawione i w oliwie. Następnie wlewamy puszkę pomidorów oraz wodę wymieszaną z koncentratem. Całość mieszamy. Rozmaryn tniemy na kilka mniejszych kawałków i wkładamy do naczynia, przykrywając sosem.

Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem. Pieczemy około pół godziny, po czym mieszamy warzywa i pieczemy kolejne pół godziny, aż ziemniaki będą miękkie.

Do dania pasuje świetnie schłodzone greckie białe wino lub retsina.





1 komentarz:

  1. W tamtym tygodniu jedliśmy z chłopakiem coś podobnego i masz rację co do białego wina - faktycznie pasuje idealnie. Polecam każdemu spróbować zrobić coś takiego! :)

    OdpowiedzUsuń

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.