sobota, 7 listopada 2020

Ciasto czekoladowe z pekanami



Słodkie małe kwadraciki, przypominające w smaku brownie. Z polewą kakaową, nie czekoladową. Ten smak polewy przypomina mi dzieciństwo i lata 80 i kojarzy mi się z murzynkiem w takiej polewie posypanym kolorową posypką... tu posypki nie ma, są za to pekany.
Przyznam szczerze, że nie wiem dlaczego tak późno ich spróbowałam, są cudowne! Mają zupełnie inny smak niż pozostałe orzechy, lekko karmelowy, dzięki temu świetnie sprawdzają się w wypiekach.



Składniki na blaszkę o boku 20cm:
  • 2 jajka
  • 200g cukru
  • 100g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 100g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść orzechów pekan

polewa
  • 55g masła
  • 1 łyżka mleka
  • 100g cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • orzechy pekan do dekoracji

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem.

Jajka ubijamy z cukrem na puszysty kogel mogel.
Masło roztapiamy, wsypujemy kakao i trzepaczką mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Wlewamy do kogla mogla i mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę oraz posiekane orzechy. Całość mieszamy.
Ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy około 40 minut. Studzimy.

Masło i mleko umieszczamy w garnuszku, podgrzewamy,aż masło się rozpuści. Dosypujemy kakao i cukier puder, dokładnie mieszamy.
Ciepłą polewę wylewamy na przestudzone ciasto i równomiernie rozprowadzamy po powierzchni.
Ozdabiamy orzechami i odstawiamy do zestalenia polewy.




4 komentarze:

  1. Kolejny, znakomity przepis na ciasto, które jest nie tylko pyszne, a także bardzo ładnie się prezentuje w trakcie podania gościom. Naprawdę, warte spróbowania, jak dla mnie bomba!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis na ciasto. Mam już kilka innych, które muszę spróbować, ale ten chyba pójdzie na pierwszy ogień ;)

    OdpowiedzUsuń

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.