poniedziałek, 17 stycznia 2022

Apfelstrudel

 

Ciasto wygląda na bardzo skomplikowane, prawda? Nic z tego!  Korzystamy tutaj z gotowego ciasta filo, więc połowa pracy nam odpada. Oczywiście jeśli chcecie, można spróbować zrobić filo samemu, jednak jest to bardzo pracochłonne i udaje się dopiero po wielu próbach, więc akurat tutaj filo najlepiej zakupić. Skupiamy się na jabłkowym nadzieniu, takim jak do szarlotki. Oprócz jabłek można dodać garść orzechów, żurawinę lub rodzynki.

Apfelstrudel to bardzo popularne ciasto w Niemczech i Austrii, najczęściej podawane z sosem waniliowym lub lodami, serwowane na ciepło jak u nas szarlotka.

Pozycja obowiązkowa przy okazji wizyty w jednym z tych krajów.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta filo
  • 3-4 łyżki masła
  • 3 jabłka, najlepiej kwaskowe
  • garść rodzynek (opcjonalnie)
  • garść orzechów (opcjonalnie)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sok z cytryny
  • cukier puder do posypania
  • sos/pudding waniliowy do podania ( opcjonalnie)


Masło rozpuszczamy w rondelku. Na blasze, na papierze do pieczenia umieszczamy 1 płat ciasta filo, resztę przykrywamy ściereczką, aby nie obeschła. Płat ciasta smarujemy masłem przy pomocy pędzelka. Z reguły opakowanie filo ma ok 7-9 płatów, wykorzystujemy wszystkie postępując w ten sam sposób.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Owoce kroimy w małą kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy cukier puder, cynamon oraz bakalie.Mieszamy.

 Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra dół.

Owoce wykładamy na posmarowane płaty, zostawiając margines wolnego ciasta. Zwijamy ciasto w roladę. Nie robimy górki z jabłek, bo ciężko będzie nam je zwinąć. Odrobiną masła smarujemy górę strudla.

Blachę wstawiamy do piekarnika na około 25-30 minut. Obserwujemy ciasto, aby nam się nie spiekło mocno od góry. Upieczony strudel studzimy na kratce. Chłodny posypujemy cukrem pudrem.

Podajemy z sosem waniliowym lub opcjonalnie z puddingiem waniliowym.

Strudel kroimy ostrym nożem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.