czwartek, 17 lutego 2022

Szybki makaron z chorizo

 


Bardzo często przygotowuję takie szybkie dania. Zużywam to co pod ręką, tak, aby nie wyrzucać jedzenia. Przeważnie tego samego dania nigdy potem nie powtarzam, ale tutaj akurat robię wyjątek.

Chorizo jest bardzo wdzięcznym składnikiem, nadaje głębię smaku całej potrawie. Użyjcie koniecznie pikantnego chorizo, nawet jeśli nie lubicie ostrych potraw. Użyjecie go po prostu trochę mniej.

Osobiście nie lubię pikantnych potraw, wiele rzeczy jest dla mnie za ostre. Dla porównania to co mój mąż i znajomi traktują jako delikatnie ostre dla to mnie piekło i oczy wychodzą mi z orbit :) Dlatego na blogu nie znajdziecie ostrych dań. Jeśli takie lubicie, to w tym przypadku dodajcie po prostu więcej chorizo i dodatkowo świeże ostre papryczki. Moja wersja jest delikatnie pikantna, ale to tez oczywiście zależy od rodzaju chorizo, ja kupuję chorizo w Lidlu.

Składniki na 3 porcje:

  • 1 duże pikantne chorizo
  • 1 żółta papryka
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 4-5 pomidorów lub puszka pomidorów
  • 2,5 szklanki ugotowanego drobnego makaronu
  • 2 łyżki ajwaru
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 4 łyżki śmietany ( opcjonalnie)
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • pieprz, sól

Chorizo kroimy w półplasterki i wytapiamy na suchej patelni. Dodajemy oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę paprykę, chwilę podsmażamy, aż zmięknie. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory lub puszkę pomidorów, dusimy ponownie parę minut. Wrzucamy odsączony groszek, dodajemy ajwar, koncentrat, posiekane zioła. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Na koniec wsypujemy ugotowany makaron, dodajemy kilka łyżek wody, jeśli sos jest zbyt gęsty. Mieszamy całość i gotujemy kilka minut na małym ogniu. Minutę przez zdjęciem patelni z gazu dodajemy parmezan i całość dobrze mieszamy. Jeśli mamy ochotę na mniej pomidorowy sos lub chcemy złagodzić smak chorizo wlewamy śmietanę i mieszamy całe danie, już nie gotujemy.


1 komentarz:

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.