niedziela, 20 lutego 2022

Krem czekoladowo orzechowy a'la nutella

 

Na pewno większość z was wie, że uwielbiana przez większość ludzi nutella niestety nie ma dobrego składu. To przede wszystkim tłuszcz i cukier, kalorii dużo, a wartości odżywczych tyle co kot napłakał.

Dlaczego zatem nie zrobić własnej nutelli? Zdrowszej, błyskawicznej i naprawdę pysznej? Oczywiście ta zdrowa nutella swoje kalorie ma, ale to dobre kalorie pochodzące głównie z orzechów i dobrej gorzkiej czekolady. Ten krem smakuje świetnie z tostem, z naleśnikami, sprawdzi się jako baza do trufli lub po prostu można ją wyjadać łyżeczką :)

 Składniki na 1 słoik:

  • 130g orzechów laskowych 
  • 75 gorzkiej czekolady minimum 62%
  • 90g masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 100 ml mleka


Orzechy prażymy przez parę minut na suchej patelni. Następnie przekładamy na suchą ściereczkę kuchenną i pocieramy o siebie, aby pozbyć się skórki. Jeśli trochę zostanie nie ma co się przejmować.

Czekoladę przekładamy do malaksera i miksujemy szybko na wiórki, dosłownie kilka sekund.

Dodajemy orzechy i ponownie miksujemy do otrzymania gęstej pasty, wystarczy kilka razy zmiksować pulsacyjnie, aby osiągnąć taki efekt. Następnie dodajemy masło, cukier puder i mleko i miksujemy do otrzymania gęstej, dość gładkiej pasty. Jeśli chcemy bardziej płynny krem to dajemy trochę więcej mleka. Mój jest gęsty, bo taki potrzebowałam do innego przepisu.

Krem przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.

Smacznego!



2 komentarze:

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.