środa, 19 grudnia 2012

Ciasto imbirowe z gruszkami

Ciasto imbirowe smakuje najlepiej w zimowe wieczory. Rozgrzewający imbir doda nam sił!

Składniki:

  • 175g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200g miękkiego masła
  • 175g cukru
  • łyżka tartego imbiru
  • 3 jajka
  • 40 dag gruszek
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • dodatkowo 3 łyżki masła

Imbir obieramy i ścieramy na tarce. Mąkę przesiewamy , dodajemy proszek i sodę.
Masło ubijamy z cukrem i jajkami, dodajemy imbir i mąkę z proszkiem i sodą.Ubijamy, aż ciasto będzie gładkie. Okrągłą formę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Obieramy gruszki i kroimy je w plasterki. Układamy na cieście promieniście, tak , aby zachodziły na siebie. Posypujemy brązowym cukrem i  wiórkami masła. Pieczemy w 180 stopniach około 35 -40 minut.
Gdy ciasto przestygnie, możemy posypać je cukrem pudrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.