czwartek, 20 marca 2014

Mus czekoladowy z malinami



Do tego deseru ciągle chce się wracać. I zawsze pojawia się myśl, czemu było go tak mało?:)Pyszne połączenie puszystej bitej śmietany, gorzkiej czekolady i kwaskowych malin. Poezja smaku.

Składniki na 4 porcje:

  • 400g malin ( świeżych lub mrożonych)
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 jajka
  • szczypta soli

Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Odstawiamy,aby trochę przestygła, ale nie stężała. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Do przestudzonej czekolady dodajemy żółtka, dokładnie łączymy.Maliny rozkładamy do pucharków. Ubitą śmietanę mieszamy z rozpuszczoną czekoladą. Łączymy z pianą z białek. Mus kładziemy na maliny i wkładamy pucharki do lodówki na 2 godziny.
Pyszności!!









2 komentarze:

  1. Mus wyszedł przepyszny. Goście się zajadali. Bardzo dziękuję za przepis. Na pewno na stałe zagości w moim domu jako deser

    OdpowiedzUsuń

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.