niedziela, 16 marca 2014

Brownie



Jedliście kiedyś brownie na stacji paliw Orlen? Jeśli tak, wiecie co to za smak... tak smakuje również moje brownie. Jest wilgotne, mocno czekoladowe, z lekka skorupką i nie można poprzestać na jednym kawałku.
Moja druga połówka była nim zachwycona, więc na pewno jeszcze nie raz upiekę takie brownie.
Polecam gorąco.

Składniki:
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 300g cukru
  • 200g mąki
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 180 ml oleju
  • 2 szczypty soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia.
Jajka ubijamy mikserem, następnie dodajemy oba rodzaje cukru i ubijamy tak długo, aż masa będzie biała i cukier nie będzie wyczuwalny. Zajmie to około 10 minut. Następnie dodajemy olej i rozpuszczoną czekoladę.
Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy je wraz z solą do czekoladowej masy. Drewnianą łyżką łączymy wszystkie składniki.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wygładzamy je łyżką.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy brownie 20 minut. Gdy ciasto pokryje delikatna skorupka będzie gotowe.
Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia, a następnie kroimy w małe kwadraty.




 

1 komentarz:

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.