środa, 21 sierpnia 2013

Bruschetta



Bruschetta to chyba najbardziej znana przystawka kuchni włoskiej.
To pyszna grzanka z sałatką pomidorową z aromatycznym czosnkiem. 2 bruschetty spokojnie starczą nam na kolację.Można przygotować także małe grzaneczki, takie na jednego kęsa.
Bardzo lubię to danie, bo można je błyskawicznie przyrządzić, a przy tym jakie jest pyszne. Aż ślinka cieknie na samą myśl. Spróbujcie sami!

Składniki na 2 porcje:

  • 4 kromki pełnoziarnistego chleba
  • 1 duży pomidor
  • 0,5 szkl.liści bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 0,5 malej cebuli
  • sól
  • pieprz

Pomidora kroimy w kostkę. Cebulę i bazylię drobno siekamy.Mieszamy z pomidorami.
1 ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, dodajemy do pomidorów. Łączymy z oliwą, doprawiamy solą i pieprzem.

Chleb opiekamy. Ząbek czosnku przekrawamy na pół i nacieramy nim grzanki. Nakładamy sałatkę pomidorową.
Podajemy natychmiast.

Uwaga, danie mocno czosnkowe!:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.