sobota, 10 sierpnia 2013

Tarta z migdałowym budyniem i owocami jagodowymi




Uwielbiam borówki. Mogłabym je jeść garściami, szklankami, a nawet wiadrami! W sezonie bardzo często goszczą na moim stole. Tym razem  wykorzystałam je do przygotowania urodzinowej tarty.
Tarta na kruchym cieście, budyń i duuużo owoców.

Składniki:

  • 250g borówek amerykańskich
  • 250g malin
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 1 opakowanie cukru migdałowego
  • 3 szkl. mleka 1,5%
  • 25 dag mąki
  • 12 dag masła lub margaryny
  • 6 dag cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Mąkę zagniatamy z masłem, cukrem, jajkiem, solą oraz 2 łyżkami zimnej wody. Szybko wyrabiamy i wstawiamy do zamrażarki na 15 minut ( lub do lodówki na 30 minut). Następnie rozwałkowujemy ciasto na blacie posypanym mąką i przenosimy do formy do tarty, uprzednio posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Nakłuwamy gęsto widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 20 minut, aż ciasto się zarumieni.

Zagotowujemy ok. 2,5 szklanki mleka, często mieszając, aby mleko się nie przypaliło. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszki budyniowe, dodajemy cukier migdałowy. Wlewamy mieszankę do gorącego mleka i mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Odstawiamy do przestudzenia.
Owoce myjemy i przebieramy.

Na upieczoną  i przestudzoną tartę wykładamy chłodny budyń i układamy owoce.
Jeśli ktoś lubi, można posmarować owoce bezbarwną glazurą tortową.






2 komentarze:

  1. A można użyć normalnego cukru? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.