środa, 23 października 2013

Zupa dyniowa z pomarańczą




Zupa, która cieszy oko. Intensywnie pomarańczowa, lekka i pyszna. Jak większość dan w mojej kuchni, jej przygotowanie nie wymaga wiele czasu. Trwa sezon na dynie, wykorzystajcie ten czas!

Składniki:
  • 0,5 kg dyni
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 3cm imbiru
  • 0,5 l soku pomarańczowego
  • 300 ml bulionu
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz 
  • 1 pomarańcza
 
Cebulę, marchewkę oraz dynię myjemy i obieramy. Dynię kroimy w kostkę, pozostałe warzywa  w plasterki.
Rozgrzewamy masło na patelni i podsmażamy warzywa około 5 minut. Mieszamy często, aby warzywa się nie przypaliły. Zalewamy bulionem i sokiem, dodajemy cukier i starty imbir. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Miksujemy na krem.
Pomarańczę myjemy, obieramy i filetujemy.
Zupę rozlewamy do miseczek i dekorujemy kawałkami pomarańczy.
Do dania świetnie pasuje groszek ptysiowy.



1 komentarz:

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.