czwartek, 6 lutego 2014

Dietetyczne rybne pulpeciki z sosem jogurtowym




Pulpeciki są naprawdę lekkie i zdrowe. Gotujemy je na parze, więc eliminujemy tutaj całkowicie tłuszcz.
Danie możemy potraktować jako przekąskę lub danie obiadowe, jeśli podamy je z dużą ilością pieczonych lub gotowanych na parze warzyw.Przepis pochodzi z programu "Rewolucja na talerzu".

Składniki:

  • 4 płaty mintaja, dorsza lub miruny
  • 1 białko
  • 0,5 szkl. liści kolendry
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 2 łyżki suszonej lub 3 łyżki świeżej posiekanej mięty
  • 0,5 łyżeczki chilli w płatkach
  • sól
  • pieprz
Kolendrę drobno siekamy, odkładamy jedną łyżeczkę posiekanych liści.
Jogurt mieszamy z miętą, odłożoną kolendrą, chilli. Doprawiamy solą i pieprzem.
Odstawiamy na chwilę, aby płatki chilli namokły od jogurtu.

Rybę myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Białko ubijamy z solą na sztywno.
Posiekaną rybę mieszamy z kolendrą  i białkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy w dłoniach małe pulpeciki. Gotujemy je na parze przez 5 minut. Jeśli nie posiadacie parowaru, wystarczy sitko do gotowania pyz, które umieszczamy w garnku z małą ilością gotującej się wody i przykrywamy pokrywką.

Pulpeciki podajemy z sosem jogurtowym. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.