sobota, 15 lutego 2014

Kulki serowe w orzechach





Kolejny pomysł na szybką przekąskę imprezową lub dla niespodziewanych gości. Kulki serowe robi się naprawdę błyskawicznie, no chyba, że nie mamy mielonych orzechów tylko sami łupiemy orzechy i mielimy w blenderze. Potem wystarczy kulki schłodzić w lodówce i można podawać.

Składniki:

  • 250g sera typu feta
  • 300g twarogu półtłustego
  • 100g zielonych oliwek
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 150 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych

Oliwki drobno siekamy. Oba rodzaje dokładnie razem ucieramy, doprawiamy pieprzem i słodką papryką, wsypujemy oliwki. Dokładnie łączymy wszystkie składniki, następnie z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtaczamy w mielonych orzechach i odkładamy na talerzyk.
Kulki chłodzimy co najmniej 1,5 godziny w lodówce.
Zamiast orzechów można użyć drobno posiekanego szczypiorku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.