Składniki:
Ciasto:
- 250g mąki krupczatki
- 100g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki zimnej wody
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka oregano
- 50 g masła do wysmarowania foremek
- 1 puszka zielonego groszku
- 200 g szynki
- 3 jajka
- 1 łyżeczka świeżego lub suszonego oregano
- 180 ml śmietany 18%
- 180g jogurtu naturalnego
Zagniatamy ciasto z podanych składników. Jeśli ciasto jest za suche, dodajemy odrobinę masła, jeśli zbyt mokre, odrobinę mąki. Ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki.
Jajka rozbijamy ze śmietaną i jogurtem. Szynkę kroimy w kosteczkę. Groszek przepłukujemy wodą i osączamy na sicie. Mieszamy szynkę i groszek z masą jajeczno- śmietanową. Dodajemy oregano. Doprawiamy solą i pieprzem.
Foremki do tarteletek lub babeczek smarujemy rozpuszczonym masłem. Rozwałkowujemy ciasto, przekładamy do foremek, formujemy wysoki brzeg.Nakłuwamy widelcem. Pieczemy 10 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Na podpieczone babeczki nakładamy farsz. Zapiekamy 15 minut w 180 stopniach.
wygladaja super, chyba zrobie dla niedzielnych gosci
OdpowiedzUsuńZ jak duzym wyprzedzeniem mozna upiec te tartaletki?
OdpowiedzUsuńNajsmaczniejsze są pieczone tego samego dnia, ale można spokojnie upiec dzień wcześniej. Przy dwóch dniach istnieje ryzyko, że się przesuszą z wierzchu i nie będą dobrze wyglądać. Ale to moje przypuszczenie, nie piekłam ich nigdy 2 dni wcześniej.
OdpowiedzUsuńIle babeczek wychodzi z tego przepisu?
OdpowiedzUsuń