niedziela, 9 lutego 2014

Tartaletki z szynką i groszkiem



Pyszne małe babeczki z lekkim nadzieniem. Świetne jako przekąska na imprezę, jak również na śniadanie. Mimo tego,że są niewielkie bardzo sycą. Pyszne na ciepło i na zimno. Ja piekę je zawsze wcześniej, a potem wstawiam na chwilę do gorącego pieca, aby się ogrzały.

Składniki:

Ciasto:
  • 250g mąki krupczatki
  • 100g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka oregano 
  • 50 g masła do wysmarowania foremek
Nadzienie:
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 200 g szynki
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka świeżego lub suszonego oregano
  • 180 ml śmietany 18%
  • 180g jogurtu naturalnego

Zagniatamy ciasto z podanych składników. Jeśli ciasto jest za suche, dodajemy odrobinę masła, jeśli zbyt mokre, odrobinę mąki. Ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki.

Jajka rozbijamy ze śmietaną i jogurtem. Szynkę kroimy w kosteczkę. Groszek przepłukujemy wodą i osączamy na sicie. Mieszamy szynkę i groszek z masą jajeczno- śmietanową. Dodajemy oregano. Doprawiamy solą i pieprzem.
 
Foremki do tarteletek lub babeczek smarujemy rozpuszczonym masłem. Rozwałkowujemy ciasto, przekładamy do foremek, formujemy wysoki brzeg.Nakłuwamy widelcem. Pieczemy 10 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Na podpieczone babeczki nakładamy farsz. Zapiekamy 15 minut w 180 stopniach.


 

3 komentarze:

  1. wygladaja super, chyba zrobie dla niedzielnych gosci

    OdpowiedzUsuń
  2. Z jak duzym wyprzedzeniem mozna upiec te tartaletki?

    OdpowiedzUsuń
  3. Najsmaczniejsze są pieczone tego samego dnia, ale można spokojnie upiec dzień wcześniej. Przy dwóch dniach istnieje ryzyko, że się przesuszą z wierzchu i nie będą dobrze wyglądać. Ale to moje przypuszczenie, nie piekłam ich nigdy 2 dni wcześniej.

    OdpowiedzUsuń

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.