piątek, 12 września 2014

Caprese z brzoskwiniami


Letnia alternatywa dla typowej sałatki caprese z mozzarelli i pomidorów. Tym razem pomidory zastępują brzoskwinie i szynka parmeńska. Smaki typowo letnie. Lekko, prosto i zdrowo. Spróbujcie.


Składniki:
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej, serrano lub innej dojrzewającej
  • 1 kulka mozzarelli
  • 3 brzoskwinie
  • 0,5 szkl. liści bazylii
  • kolorowy pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Plastry szynki przekrawamy na pół. Mozzarellę osączamy z płynu i kroimy na plasterki. Brzoskwinie myjemy, kroimy w plastry aż do pestki.
Składniki układamy naprzemiennie w okrąg na dużym talerzem. Skrapiamy oliwą i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Przyozdabiamy listkami bazylii.
Sałatkę można skropić również octem balsamicznym, jeśli lubicie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.