piątek, 19 września 2014

Ricotta z figami na słodko



To błyskawiczne mini danko pasuje na śniadanie, przekąskę, deser a nawet jakby się uprzeć na kolację.
Kluczem są świeże i słodkie figi. Kupujemy dojrzałe owoce, miękkie, jednak trzeba uważać, aby nie przesadzić z tą miękkością w drugą stronę. Figa powinna być jędrna i miękka jednocześnie, bez plam i przebarwień.

Składniki na 2 porcje:

  • 250g serka ricotta
  • 2 dojrzałe figi
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki mleka
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka stewii lub ksylitolu ew. zwykłego białego cukru

Ricottę przekładamy do miski, dodajemy mleko, cynamon i stewię. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
Serek przekładamy do miseczek. Figi myjemy, odcinamy czubek. Owoc kroimy na ósemki i układamy na serku. Każdą porcję polewamy łyżką miodu.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.