niedziela, 7 września 2014

Dżem jabłkowo -jeżynowy


 
Ten dżem powstał jako dżem eksperymentalny. Nie wiązałam z nim specjalnych nadziei, ale wyszedł zaskakująco pyszny. Jest jednocześnie słodki i kwaśny. Pasuje świetnie do pączków i samodzielnie do kanapek. Kupując jabłka poproście o odmianę nadającą się na dżemy, żeby owoce się rozpadały.

Składniki na 4 słoiczki:

  • 1kg jabłek
  • 300g jeżyn
  • sok z 1,5 cytryny
  • 500g cukru

Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy owoce w ósemki i jeszcze na pół. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Jeżyny przebieramy, myjemy i dodajemy do jabłek. Owoce umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem, odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy, owoce powinny puścić sok.Odpalamy gaz i często mieszając zagotowujemy. Następnie zmniejszamy gaz i gotujemy godzinę, tak, aż owoce się rozpadną i dżem będzie gęsty. Przy pomocy narzędzia do duszenia ziemniaków ugniatamy owoce, które się nie rozpadły.
Gotujemy dżem jeszcze chwilę. Gorący przekładamy do suchych wyparzonych słoików, dobrze zakręcamy i odstawiamy do górę dnem na 20 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.