wtorek, 23 czerwca 2015

Gęsty mus czekoladowy z truskawkami


 
Uwielbiam ten deser. Gęsty mus czekoladowy, a do tego soczyste truskawki. Można rozkoszować się każdym kęsem. Z podanych proporcji wyjdzie 5-6 deserów, w zależności od pucharków. I powiem wam skrycie, że zjadłabym je wszystkie naraz. Te desery są tak pyszne, że nie można się oderwać.
A że uwielbiam czekoladę i truskawki, to sami rozumiecie..... to jak, ja biegnę do lodówki po ostatni deser, a wy do kuchni!:) I wiecie co, przygotujcie go lepiej dwa razy tyle!:)

Składniki :
  •  2 szkl. pokrojonych truskawek
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyzki amaretto ( opcjonalnie)
  • 3 żółtka
  • 150g gorzkiej czekolady dobrej jakości ( 60-70% zawartości kakao)
  • 200 ml kremówki 30%
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 2 kostki czekolady do dekoracji

Czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do miseczki umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą. Miseczka nie może dotykać wody. Rozpuszczamy czekoladę i zestawiamy ją z ognia.
Kremówkę ubijamy na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru.
Truskawki mieszamy z resztą cukru pudru i amaretto.
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno z solą.
Czekoladę mieszamy szybko z żółtkami do całkowitego połączenia. Następnie mieszamy dokładnie z ubitą śmietaną, tak aby mus był idealnie gładki. Świetnie sprawdzi się trzepaczka, ponieważ ułatwi rozbicie ewentualnych grudek. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Na dnie pucharków układamy truskawki, przykrywamy porcją musu. Na wierzch ścieramy 2 kostki czekolady.
Schładzamy co najmniej 1,5 godziny i dopiero podajemy.
Smacznego!





1 komentarz:

  1. Pycha ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.