poniedziałek, 29 czerwca 2015

Granita truskawkowa

 

Idą upały, więc trzeba szykować skuteczną broń! Granita świetnie nas ochłodzi i orzeźwi. Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, nie trzeba jej też miksować podczas chłodzenia, wystarczy przemieszać kilka razy widelcem. A potem wystarczy zeskrobać ją lekko do pucharków i chłodzić podniebienie. Słodycz truskawek podbija odrobina wina. Nie jest jednak konieczne, można je zastąpić wodą.Moja granita nie jest mocno słodka, ale jeśli lubicie możecie dodać więcej cukru niż w przepisie.

Składniki na pojemnik po litrowych lodach:

  • 600g truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • 8o ml czerwonego wina (najlepiej półwytrawnego)
  • 40ml wody

Truskawki opłukujemy, przebieramy i usuwamy szypułki. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładko. Masę truskawkową przelewamy do pojemnika i umieszczamy w zamrażarce. Po około 45 minutach mieszamy masę widelcem, potem jeszcze z 2-3 razy co 40 minut.
Granita powinna mieć konsystencję kryształków. Po 3-4 godzinach będzie gotowa.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.