niedziela, 25 października 2015

Sałatka z figami




Błyskawiczna sałatka. Sycąca. Łączy wytrawne słone i słodkie smaki. Lubię ją nie tylko za szybkość w przygotowaniu, ale tez jej uniwersalność. Jeśli użyjemy sałaty lodowej lub rzymskiej sałatka świetnie sprawdzi się jako mini danie do lunchboxu do pracy, spokojnie można wtedy przygotować ją dzień wcześniej.

Składniki na 2 porcje:

  • 3 figi
  • 2- garści sałaty lollo bianco lub innej ulubionej
  • 3 plastry szynki prosciutto
  • 100g żółtego sera lub krążek camemberta
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 0,5 łyżeczki miodu
  • świeżo mielony czarny pieprz 

Figi i sałatę myjemy i osuszamy. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na talerzach. Figi kroimy w ósemki, ser w kostkę lub małe prostokąciki. Posypujemy sałatę. Szynkę zwijamy w rulony, które tniemy na centymetrowe kawałki. Układamy na sałacie.
Z oliwy, musztardy i miodu robimy sos, którym polewamy sałatę. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.