środa, 28 października 2015

Ciasto na Halloween - tarta czekoladowa z "ziemią" i żelkami



 Takie ciasto spodoba się wszystkim maluchom! Nie dość, że jest lekkie i pyszne, to przyozdobione strasznymi żelkami typu haribo. Żelki w kształcie gałek ocznych i szczęk nabyłam w lidlu, ale jeśli ich nie dostaniecie sprawdzą się tez różnego typu dżdżownice czy inne robaki.
A jak smakuje ciasto? Czekoladowo:) Krucha kakaowa tarta, krem z białej czekolady i jadalna ziemia z pokruszonych ciasteczek. Smakuje jak wielkie oreo tylko z lepszym kremem:) To jak, próbujecie?

Składniki:
  • 200g mąki pszennej
  • 60g kakao
  • 125g chłodnego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100g białej czekolady
  • 250g serka mascarpone
  • 135g ciasteczek neo/oreo z czekoladowym kremem
  • żelki typu haribo w kształcie oczu , szczęk, robaków itp 

Dzień wcześniej podgrzewamy kremówkę w rondelku, uważając, aby jej nie zagotować.
Dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy i zdejmujemy z ognia, ciągle mieszając, aby czekolada się rozpuściła. Odstawiamy do przestudzenia. Następnie umieszczamy w lodówce na całą noc.

Mąkę, kakao i cukier puder przesiewamy do miski, dodajemy posiekane masło, jajko oraz wodę.
Zagniatamy gładkie ciasto.
Okrągłą formę do tarty smarujemy odrobiną tłuszczu, posypujemy mąką.
Ciasto rozwałkowujemy na kształt koła o średnicy minimalnie większej niż forma do tarty.
Przekładamy ciasto do formy. Gęsto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 30 minut lub na ok.10 min do zamrażarki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Wkładamy tartę i pieczemy ją około 20-25 minut.
Gdy tarta jest upieczona wyjmujemy ją z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia.
 Dzień wcześniej przygotowaną kremówkę wraz z czekoladą ubijamy na wysokich obrotach miksera na gładki krem, dodajemy mascarpone i jeszcze chwilę miksujemy, aż składniki się połączą.
Krem wykładamy na zupełnie ostudzone ciasto.
Ciasteczka oreo kruszymy w blenderze lub w woreczku za pomocą wałka lub tłuczka.
Wysypujemy równomiernie na kremie.
Na końcu układamy żelki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.