wtorek, 13 października 2015

Pierożki z dynią



Pierożki dyniowe na słodko. To połączenie kilku różnych smaków, które nawzajem się uzupełniają.
Podobno takie nadzienie robi się właśnie we Włoszech, przepis na nie znalazłam w starym numerze " Moje Gotowanie". Ciasto na pierogi tradycyjne, ale nadzienie zdecydowanie nieklasyczne.

Jeśli macie trochę dyni i lubicie dynię w wydaniu na słodko to będzie przepis dla was.
Natomiast jeśli dopiero zaczynacie przygodę z dynia, polecałabym najpierw spróbować ciasta dyniowego, placuszków lub zup dyniowych.Wtedy można się mniej więcej określić, w jakiej wersji dynia pasuje wam najbardziej.
Sama dynia w sobie jest w smaku specyficzna. W wydaniu na słodko może wydać się trochę mdła, dlatego warto ją dobrze doprawić pieprzem i gałką muszkatołową .A jak opisałabym ten smak? Lekko słodki i kwaśny z przebijającą się nutą amaretto. Spokojnie, nie ma tu alkoholu, tylko ciasteczka amaretti.


Składniki na 25 sztuk:
  • 400g obranej dyni
  • 0,5 szklanki pokrojonej drobno gruszki marynowanej
  • 1 mała cebula lub 2 szalotki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • opcjonalnie 2 łyżki posiekanej szałwii
  • 4 łyżki startej goudy
  • 15 ciasteczek amaretti
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Dynię kroimy na mniejsze kawałki i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Po tym czasie dynia powinna być już miękka.
Ciasteczka kruszymy w misce, dodajemy pokrojoną gruszkę i natkę oraz opcjonalnie szałwię. Upieczoną dynię dodajemy do miski i ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Cebulę drobno kroimy i dodajemy do masy.
Doprawiamy gałką, solą i pieprzem, mieszamy z żółtym serem.
Wszystkie składniki dokładnie łączymy, aż do uzyskania gładkiej masy.
Ciasto na pierogi rozwałkowujemy, wykrawamy kółka. Na każdym kładziemy po łyżce masy, lepimy pierożki i gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty gdy wypłyną.
Podajemy polane masłem lub gęstą śmietaną albo jogurtem, które można doprawić cynamonem.
Do pierożków pasuje też roztopione masło z lekko podsmażoną szałwią.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.