wtorek, 20 października 2015

Tarteletki z figami, ricottą i miodem



Małe słodkie drobiazgi. Wytrawnej nuty dodaje odrobina tymianku. Tarteletki z nadzieniem sernikowym i figami to świetny pomysł na szybką słodką przekąskę. Smakują najlepiej tego samego dnia, gdy ciasto jest jeszcze chrupiące. Kolejnego dnia tracą na chrupkości, ponieważ ciasto wilgotnieje od masy serowej. Bardzo ciekawe połączenie smakowe.. i ten miód, i te figi, i ten tymianek!

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 250g ricotty
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 figi
  • 3 łyżki miodu
  •  świeży tymianek
  • odrobina masła
Z ciasta francuskiego wykrawamy koła o troszkę większej średnicy niż średnica foremek do tarteletek. Foremki smarujemy odrobiną masła i wykładamy ciastem.
Jajka ubijamy z cukrem na biały puch. Dodajemy łyżka po łyżce serek ricotta, a na koniec wsypujemy mąkę. Miksujemy na jednolitą masę. Masę serową rozkładamy do tarteletek.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Figi myjemy, kroimy w ósemki i układamy na masie serowej.
Tarteletki pieczemy w nagrzanym piekarniku ok.20-25 minut.
Upieczone odstawiamy do przestygnięcia i wyjmujemy delikatnie z foremek.
Każdą tarteletkę polewamy odrobiną miodu i posypujemy listkami tymianku.
Pycha!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.