środa, 24 maja 2017

Błyskawiczne zdrowe bezglutenowe batoniki



 Te batoniki są przepyszne, sycące i robi się je naprawdę ekspresowo! Nie zawierają glutenu, mąki, cukru, jajek ani nabiału, więc są świetne dla większości alergików. Z podanych proporcji wychodzi całkiem sporo batoników, wszystko zależy jak duże batoniki uformujecie. Są naturalnie słodkie, lekko migdałowe i stanowią świetną przekąskę.

Składniki:
  • 300g suszonych daktyli
  • 100g suszonych śliwek
  • 3 kopiaste łyżki kakao
  • 1 kopiasta łyżka oleju kokosowego
  • 1 szkl. ekspandowanego amarantusa
  • 100g migdałów
  • 6 suszonych moreli

Migdały mielimy w młynku lub blenderze. Daktyle i śliwki mielimy w blenderze - jeśli blender nie daje rady dolewamy odrobinę wody lub namaczamy wcześniej bakalie. Masę dodajemy do mielonych migdałów.
Dosypujemy amarantus, drobno posiekane morele oraz dodajemy kakao i olej i wszystko dobrze mieszamy lekko zagniatając.
Powinna powstać gęsta kula masy bakaliowej.
Przekładamy ją na deskę do krojenia, formujemy prostokąt i rozwałkowujemy go na pożądaną grubość.
Docinamy równo brzegi i wykrawamy batoniki. Z resztek masy formujemy kolejne batoniki.
Gotowe przekładamy na talerz lub zostawiamy na desce, ale tak, aby się nie stykały i przechowujemy w lodówce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.