wtorek, 18 lipca 2017

Omlet po włosku



Aromatyczny sycący omlet, świetny na każdą porę dnia. Niby zwykły omlet, ale jednak nie taki zwykły.
O pełnym smaku, lekko ziołowym, z szynką parmeńską i czosnkiem. A całości dopełnia parmezan.
Pycha!

Składniki na 1 porcję:

  • 3jajka
  • 2 plastry szynki parmeńskiej
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 gałązki mięty
  • 3 gałązki tymianku
  • 3 łyżki startego parmezanu / grana padano
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka masła

Jajka roztrzepujemy w misce.
Szynkę kroimy w kostkę, podsmażamy szybko na oleju, aż zacznie się zwijać i skwierczeć. Dodajemy masło i posiekany czosnek, dalej podsmażamy. Dodajemy listki ziół. Wlewamy roztrzepane jajka, łopatką mieszamy całość, aby szynka, czosnek i zioła połączyły się z jajkami. Posypujemy równomiernie całość parmezanem i smażymy kilka minut na średnim ogniu, aż omlet się zetnie. Podważamy szpatułką omleta i zsuwamy na talerz.
Podajemy z  pomidorami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.