czwartek, 22 marca 2018

Pomarańczowe ciasteczka wielkanocne




Lekkie kruche ciasteczka z motywem wielkanocnym. Łatwe i szybkie do zrobienia, na pewno sprawią dużo frajdy wszystkim dzieciakom. A gdzie leży ich sekret? zdecydowanie w polewie z białej czekolady, to ona nadaje wyraz. Gorąco polecam!

Składniki:

  • 300g mąki pszennej, przesianej
  • 80g cukru pudru , przesianego
  • 100g masła, pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżka gęstej śmietany lub jogurtu
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 5 łyżek soku z pomarańczy
  • kilka kropel ekstraktu z pomarańczy ( opcjonalnie)

polewa 
  • biała czekolada
  • jadalne barwniki w żelu

Zagniatamy składniki na ciasto na jednolitą gładką masę. Jeśli masa będzie zbyt luźna dodajemy trochę mąki, jeśli za sucha soku z pomarańczy. Próbujemy słodycz ciasta. Ciastka nie są mocno słodkie ze względu na polewę z czekolady. Jeśli jednak wolicie słodsze dodajcie więcej cukru pudru.
Ciasto wkładamy na 15 minut do lodówki.

Następnie ciasto rozwałkowujemy na około 0,5-1 cm i wykrawamy dowolne kształty.
Ciastka przenosimy na blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez około 10-12 minut. Pieczemy aż ciastka się zaczną lekko rumienić. Należy cały czas kontrolować stopień upieczenia,bo wystarczy chwila nieuwagi i spieką się za mocno.
Ciastka studzimy.

Metalową miskę umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą, uważając, aby woda nie dotykała miski. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy nad parą. Delikatnie mieszamy i dodajemy odrobinę barwnika. Prawdopodobnie czekolada zacznie wtedy gęstnieć, wystarczy dodać do niej odrobinę gorącej wody i dobrze rozmieszać lub jeśli to nic nie da umieścić ponownie na parze i wlać znów odrobinę gorącej wody.

Ciastka smarujemy polewą czekoladową i zostawiamy do zastygnięcia czekolady.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.