piątek, 9 marca 2018

Tagliatelle z łososiem w sosie szpinakowym



Makaron to gwarancja szybkiego obiadu. Jak dodamy do tego rybę, która gotuje się równie bardzo szybko mamy ekspresowe danie. Danie skomponowałam ze składników, których nie trzeba już więcej dodatkowo obrabiać. Wystarczy chwilę razem poddusić. Otrzymacie pyszny kremowy sos i złożony smak. Gorąco polecam!

Składniki na 2 porcje:
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 garście świeżego szpinaku + kilka liści do ozdoby
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki kaparów z zalewy
  • 1 łyżeczka zalewy z kaparów
  • 150ml śmietanki 30%
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
  • 250g świeżego fileta z łososia
  • 150g świeżego makaronu tagliatelle
  • kolendra do przybrania

Filet z łososia opłukujemy, osuszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.
Gotujemy na parze.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
Na maśle klarowanym podduszamy opłukany i osuszony szpinak. Gdy lekko przywiędnie wlewamy sok z cytryny i zalewę z kaparów. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Następnie dodajemy kapary i śmietankę i lekko dusimy całość na małym ogniu przez kilka minut. Gdyby sos był zbyt gęsty dodajemy odrobinę wody.

Do sosu dodajemy ugotowany makaron, odłożony szpinak oraz łososia podzielonego na mniejsze kawałki. Mieszamy całość delikatnie i układamy na talerzu. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i listkami kolendry.




1 komentarz:

  1. Moje smaki!
    Uwielbiamy takie dania na szybko!
    (I kawałkiem łososia można wszystkich wykarmić...;) )

    OdpowiedzUsuń

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.