środa, 28 marca 2018

Wielkanocna kanapka z awokado i jajkami przepiórczymi


Taka kanapka to zdrowa alternatywa dla tradycyjnego śniadania wielkanocnego. Świetnie sprawdzi się tez na zwykłe śniadanie, ponieważ jest niezwykle sycąca.

Składniki:
  • 1 kromka chleba orkiszowego lub żytniego
  • 2 łyżki serka koziego
  • 0,5 dojrzałego awokado
  • 1 -2 rzodkiewki
  • 1-2 male pomidorki
  • kiełki rzeżuchy 
  • kilka jajeczek przepiórczych
  • sól
  • pieprz

Jajka wkładamy do gorącej gotującej się wody i gotujemy 3 minuty. Studzimy i delikatnie obieramy. Najłatwiej przekroić je na pol i potem po prostu ściągnąć skorupkę, bo jest miękka i plastyczna.
Kanapkę smarujemy serkiem, układamy plasterki awokado i rzodkiewki. Na wierzchu kładziemy połówki pomidorków i jajeczek, układamy rzeżuchę. Posypujemy solą oraz pieprzem.

Pyszności!








1 komentarz:

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.