czwartek, 3 stycznia 2013

Camembert w orzechowym kożuszku

Obłędne krążki orzechowe z rozpływającym się środkiem. Mogłabym zjeść takich kilka:)
Camemberta możemy podać na przystawkę z dodatkiem borówek albo żurawiny. Jeśli mamy ochotę na lekki lunch -świetnie pasuje do niego sałatka z rożnych rodzajów sałat, pomidorów i ogórków. Do tego konfitura malinowa i grzanki polane dobrą oliwą z oliwek. A jeśli chcemy zjeść camemberta na obiad, to świetnie komponuje się z frytkami i sałatką z pomidorów, cebuli i bazylii.

Składniki na 2 osoby:

  • 2 camemberty naturalne firmy Turek
  • 1 szkl. mielonych orzechów włoskich
  • 3 łyżki oleju z orzechów włoskich albo oleju rzepakowego
  • 1 jajko

Camemberty przekrawamy na pół. Jajko rozbijamy i mieszamy na talerzyku.
Orzechy wysypujemy na inny talerzyk. Rozgrzewamy olej na patelni. Krążki sera panierujemy w jajku i w orzechach. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu po 2 minuty z każdej strony. Sprawdzamy delikatnie palcem, czy camembert jest miękki i ugina się pod naciskiem palca. Jeśli tak, mamy pewność, że mamy płynny środek. Natychmiast podajemy, aby ser się ponownie nie ściął!

Zamiast mielonych orzechów można użyć również mielonych migdałów albo zwykłej bułki tartej.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.