czwartek, 31 stycznia 2013

Frittata z pieczarkami i porem

Danie powstało całkiem przypadkowo, chciałam zjeść szybką kolację na ciepło. Nie miałam czasu na zakupy, musiałam więc upichcić coś z tego, co było w lodówce. I tak powstała frittata, na pewno zrobię ją jeszcze nie raz.

Składniki na 1 porcję:

  • 8 pieczarek
  • 8 cm kawałek pora
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • sól
  • pieprz

Pieczarki i pora myjemy i oczyszczamy dokładnie z resztek piasku i torfu. Pieczarki kroimy na małe kawałki, pora w półplasterki. Podsmażamy na małej patelni na maśle. Doprawiamy solą i pieprzem. Jajka roztrzepujemy, doprawiamy. Przy pomocy trzepaczki ubijamy lekko z jogurtem. Masą zalewamy podsmażone pieczarki i pory. Zmniejszamy gaz i przykrywamy pokrywką. Smażymy, aż omlet się zetnie.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.