niedziela, 20 grudnia 2015

Cynamonowe ciasteczka choinki



Oto kolejna porcja ciasteczek na Święta! Tym razem cynamonowe choinki. Są super kruche, intensywnie pachną i zapewniam, że na jednym ciasteczku próbowanie się nie skończy. Przechowywane w puszce długo są świeże. Idealne na jadalne upominki!

Składniki na ok.70-80 ciasteczek:

  • 180g masła
  • 80g cukru pudru
  • 250g mąki pszennej
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • 2 kopiaste łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka cynamonu
  • szczypta soli
  • 100g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • opcjonalnie posypka
 
Oba rodzaje mąk oraz cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy posiekane masło, śmietanę, sól oraz cynamon.Zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki.
Następnie rozwałkowujemy cienko lekko podsypując mąką i wykrawamy choinki lub inne dowolne kształty.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Pieczemy około 13 minut.
Czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy w misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą.
Gdy czekolada się rozpuści, odstawiamy ją na chwilę do ostygnięcia.
Przekładamy czekoladę do rękawa cukierniczego lub woreczka, w którym ucinamy mały narożnik i dekorujemy ostudzone ciastka. Posypujemy opcjonalnie posypką.
Gdy czekolada zastygnie przekładamy ciasteczka do puszki.




1 komentarz:

  1. Ciasteczka choinki pięknie wyglądają i muszą być pyszne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.