poniedziałek, 21 grudnia 2015

Trufle piernikowe


Te trufle naprawdę smakują jak pierniki. Ale są za to kremowe i lżejsze dzięki serkowi ricotta.
Ich przygotowanie trwa naprawdę tylko chwilę. I są świetną zabawą dla dzieci. Turlanie kulek ucieszy na pewno każdego malucha:)

Składniki na ok. 20 trufli:
  • 250g serka ricotta
  • 60g czekolady
  • 80g herbatników
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • Kakao do obtoczenia
  
Serek ricotta przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Herbatniki kruszymy na pyl w malakserze. Jeśli nie macie malaksera możecie użyć blendera kielichowego lub włożyć herbatniki do woreczka i kilkakrotnie uderzać nim o blat stołu, a następnie większe kawałki rozkruszyć przy pomocy walka.
Pokruszone herbatniki wrzucamy do ricotty, dodajemy przesiany cukier puder oraz przyprawę do piernika.
Czekoladę łamiemy na kawałki, umieszczamy w misce nad gotującą się woda i czekamy, aż czekolada się rozpuści.
Ciepłą, ale nie gorącą czekoladę dodajemy do masy, dokładnie mieszamy. Wkładamy miskę do lodówki na 30 minut, lub do zamrażarki na ok.15 minut.
Wyjmujemy schłodzoną masę, łyżeczką nabieramy małe porcje masy i formujemy trufle wielkości małego orzecha włoskiego, tak na jeden kęs.
Gotowe trufle wrzucamy do miseczki z kakao, obtaczamy dokładnie lekko poruszając miseczka.
Trufle układamy w małych papilotkach lub bezpośrednio na talerzu. Przechowujemy w lodówce. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.