niedziela, 10 marca 2013

Gulasz węgierski

Każdy chyba jadł gulasz węgierski, lekko pikantny, pomidorowy, aromatyczny. Nigdy nie szukałam przepisów na ten gulasz, robiłam go na wyczucie. Teraz spisałam całą recepturę, abyście również mogli go spróbować. Gulasz podajemy z ryżem, kluseczkami francuskimi albo plackami ziemniaczanymi.


Składniki na 3 porcje:

  • 05,kg szynki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 3 różnokolorowe papryki
  • 250g pieczarek
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 4 nitki chilli ( opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • 3 łyżki oliwy

Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w małe kawałki. Cebulę obieramy, przelewamy lodowatą wodą, aby nie wyciskała nam łez i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, obsmażamy mięso do lekkiego zrumienienia. Dodajemy cebulę. Doprawiamy sola i pieprzem. Pieczarki i paprykę myjemy. Wykrawamy błony i gniazda nasienne z papryk, kroimy w średniej wielkości kostkę. Pieczarki kroimy w półplasterki. Na patelnię wrzucamy najpierw paprykę i smażymy przez chwilę, następnie dodajemy pieczarki. Dusimy 5 minut. Następnie zalewamy gulasz 0,5 szklanki wody, dodajemy przecier, oba rodzaje mielonej papryki, chilli, oregano, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu godzinę, albo i więcej jeśli będzie to konieczne.
Gulasz zgęstnieje, mięso zmięknie i zacznie powoli się rozpadać. W trakcie duszenia uzupełniamy co jakiś czas wodę, aby gulasz się nie przypalił.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.