niedziela, 24 marca 2013

Jajka faszerowane

Jajka faszerowane to jedno z obowiązkowych dań wielkanocnych. Tyle, ile regionów i tyle, ile domów, tyle jest prawdopodobnie rodzajów farszu. Kiedyś byłam na Zagłębiu i poczęstowano mnie jajkami faszerowanymi pieczarkami. Moje zdziwienie było ogromne, wszak całe życie raczono mnie jajkami faszerowanymi groszkiem. Niemniej jednak, muszę przyznać, że nadzienie pieczarkowe było równie smaczne jak to typowo poznańskie, z groszkiem. Aby nie być gołosłowną, przepis na pewno pojawi się jeszcze na blogu. Wykonanie jajek faszerowanych jest bardzo proste, więc jeśli macie małe dzieci, które lubią pomagać przy gotowaniu, jest to potrawa idealna na pierwsze kroki w kuchni.

Składniki na 20 połówek:

  • 10 dużych jaj
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 2-3 łyżki majonezu
  • kilka liści sałaty masłowej
  • kilka rzodkiewek
  • sól
  • pieprz

Gotujemy jajka na twardo. Przelewamy je zimną wodą, aby szybciej ostygły i obieramy ze skorupek. Każde jajko przekrawamy na pół i z każdej połówki wyjmujemy żółtko.

Groszek osączamy z zalewy.
Żółtka rozdrabniamy widelcem. Dodajemy odsączony groszek.

Dokładnie łączymy żółtka, groszek i  majonez, doprawiamy do smaku.
Farsz nakładamy do połówek jajek.
Sałatę myjemy, osuszamy i układamy na półmisku. Rzodkiewki nacinamy promieniście i wkładamy do lodowatej wody. Po chwili powinny otworzyć się na kształt kwiatu.
Jajka układamy na sałacie. Między jajkami układamy rzodkiewki.
Przechowujemy w lodówce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.