sobota, 19 grudnia 2015

Makowe gwiazdki



Pyszne, lekkie i kruche. Na jednej trudno poprzestać. Wspaniałe na Święta!
Ich przygotowanie jest dziecinnie łatwe i szybkie, dlatego świetnie się nadają na zabawę z dziećmi.
Z podanych proporcji wychodzi około 40 ciasteczek, ale znikają naprawdę szybko, więc jeśli chcecie upiec ich więcej wystarczy podwoić składniki. To jak, kto pierwszy się skusi?

Składniki na ok. 40 gwiazdek:

  • 120g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki suchego maku
  • 1 kopiasta łyżka gęstej śmietany 12%
  • 100g zimnego masła
  • 50g cukru z wanilią ( lub cukru i nasionek z laski wanilii)
  • 40g gorzkiej czekolady


Oba rodzaje mąki przesiewamy do miski. Dodajemy posiekane masło, śmietanę, cukier oraz mak.
Zagniatamy gładkie ciasto, wkładamy do woreczka i umieszczamy w lodówce na 30 minut.
Jeśli bardzo nam się spieszy, 10 minut w zamrażarce też  będzie ok:)
Następnie ciasto rozwałkowujemy lekko podsypując mąką. Wycinamy gwiazdki i przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową.
Ciastka pieczemy w temp.175 stopni około 10 minut, aż końcówki gwiazdek lekko zbrązowieją.
Po upieczeniu zdejmujemy od razu z blachy i przekładamy na kratkę do ostygnięcia.
Czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy w misce nad garnkiem z gotującą się wodą.
Gdy czekolada się rozpuści zdejmujemy ostrożnie miseczkę.
Końce gwiazdek maczamy w płynnej czekoladzie i przekładamy na kratkę.
Zostawiamy na ok.2 godziny, aby czekolada zastygła
Ciastka przekładamy do metalowej puszki.





2 komentarze:

  1. świetnie wyglądają te makowe gwiazdki :) Pozdrawiamy i życzymy Wesołych Świąt http://blotodlazuchwalych.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Gwiazdki mnie zachwyciły!! W następnej kolejności na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.