piątek, 11 grudnia 2015

Śledzie słodko- kwaśne z burakami



 Na blogu znajdziecie już kilka przepisów na śledzie. Dziś dokładam kolejny, tym razem na Waszą prośbę o przepis z burakami. Danie to tak naprawdę sałatka, słodka i kwaśna zarazem, dzięki burakom i marynowanej gruszce. Zamiast gruszki można użyć też śliwek z octu.
Sałatka najlepsza jest po paru godzinach gdy wszystkie smaki się przegryzą.

 Składniki:
  • 4 filety śledziowe ( matiasy)
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ugotowane buraki
  • 2 marynowane gruszki
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • pieprz
  • dowolne kiełki do dekoracji
 
Filety moczymy 3 godziny w zimnej wodzie, wymieniając ją co godzinę.
Następnie kroimy je w dzwonka i skrapiamy octem.
Cebulę drobno kroimy. Buraki i gruszki kroimy w kostkę.
Śledzie mieszamy z warzywami i gruszkami.
Olej mieszamy z musztardą, polewamy sałatkę. Doprawiamy mocno pieprzem. Całość mieszamy i przekładamy do salaterki. Ozdabiamy kiełkami.



1 komentarz:

  1. Dobry przepis na święta, coś nowego, muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.