sobota, 4 listopada 2017

Dyniowy sernik z piernikową nutą



Niech nie przeraża was dynia. Dzięki korzennym przyprawom nadaje sernikowi interesujący smak, dużo wilgotności i koloru. Ten sernik jest naprawdę przepyszny. Świetnie sprawdzi się na Święta, może zapiszecie sobie go do listy świątecznych wypieków?
Jeden z moich ulubionych serników!

Składniki:
  • 3 jajka
  • 120g drobnego cukru do wypieków
  • 0,5kg twarogu półtłustego
  • 100ml śmietanki 30%
  • 350g puree z dyni ( kawałki dyni pieczone do miękkości w 200stopniach, następnie obrane i zblendowane)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kopiasta łyżka przyprawy do pierników
  • 1 szczypta soli 
do dekoracji:
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka lasek cynamonu
  • kilka gwiazdek anyżu


Żółtka ubijamy z połową cukru na kogel mogel.
Twaróg blendujemy ze śmietaną do gładkości. Dodajemy stopniowo do ubitych żółtek. Następnie dodajemy puree z dyni, mąkę oraz przyprawę do piernika.
Białka ubijamy ze szczyptą soli i resztą cukru. Połowę dodajemy masy sernikowej i miksujemy. Resztę piany mieszamy z ciastem przy pomocy szpatułki, delikatnie, aby piana mocno nie opadła.

Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia ( samo dno), a boki lekko natłuszczamy. Wlewamy ciasto.
Sernik pieczemy do suchego patyczka około 50-60 min w 160 stopniach w termoobiegu.
Ostudzone ciasto obkrawamy delikatnie w formie nożem, przekładamy na talerz do góry nogami i zdejmujemy papier do pieczenia. Delikatnie z powrotem obracamy.
Sernik oprószamy cukrem pudrem i przybieramy laskami cynamonu i gwiazdkami anyżu.
Sernik przechowujemy w lodówce.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.