sobota, 25 listopada 2017

Puree z dyni



Robiłam ostatnio kolejną partię puree z dyni i postanowiłam podzielić się z wami recepturą. Jest naprawdę bardzo prosta!
Dynia jest często składnikiem różnych wypieków. Zamiennie można zastosować również puree z jabłek. Puree nadaje ciastu wilgotność i odpowiednią teksturę. Niektórzy obawiają się wyraźnego smaku dyni w cieście. Od razu prostuję, że dynia nie zawsze jest wyczuwalna, wszystko zależy do jakiego wypieku i w jakiej ilości puree będzie użyte oraz czy są inne składniki smakowo dominujące.

Składniki:
  • dynie w dowolnej ilości

Dynię myjemy i kroimy w mniejsze kawałki, najlepiej w plastry lub ósemki.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Kawałki dyni układamy skórką do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 40-50 minut. Gotowa upieczona dynia będzie bardzo miękka, jej konsystencję sprawdzamy widelcem.
Upieczoną dynię odstawiamy do ostygnięcia.
Ostudzoną obieramy ze skórki i partiami blendujemy.
Puree przechowujemy w słoiczkach w lodówce do 3 dni. Większą partię można zamrozić lub zapasteryzować.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.