niedziela, 12 listopada 2017

Kokosowy sernik z marakują


A u mnie znów króluje serniki. Jakoś tak ostatnio wychodzi, że piekę je najczęściej. Ten jest intensywnie kokosowy i bardzo delikatny. Smak kokosa przełamuje kwaskowa marakuja.
Sernik jest puszysty i leciutki, wręcz rozpływa się w ustach.

Składniki:
  • 0,5kg twarogu półtłustego ( nie z wiaderka)
  • 200ml śmietanki 30%
  • 200ml śmietanki kokosowej
  • 9 kopiastych łyżek wiórków kokosowych
  • 70ml likieru kokosowego
  • 4 jajka
  • 190g drobnego cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 owoców marakui
  • 3 łyżki płatków ( chipsów) kokosowych

Twaróg blendujemy z oba rodzajami śmietanki. Masę przekładamy do misy miksera i dodajemy żółtka oraz mąkę ziemniaczaną. Miksujemy. Na koniec wlewamy likier i ponownie miksujemy.
Białka ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy łyżka po łyżce drobny cukier. Gęstą masę białkową mieszamy partiami z masą twarogową. Wsypujemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni.
Masę serową wlewamy do tortownicy o średnicy 22 cm, z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.
Sernik pieczemy w kąpieli wodnej, czyli owijamy formę folią aluminiową. Do większej blachy wkładamy blachę z ciastem, dolewamy wrzątku do połowy blaszki, tak aby woda nie przedostała się pod folię. Można oczywiście też upiec ciasto tradycyjnie - różnica,  będzie taka, że boki sernika będą zarumienione.
Sernik pieczemy około godziny. Wierzch powinien być dobrze wypieczony. Jeśli ciasto mocno wyrosło, przy studzeniu na pewno opadnie. Upieczony sernik wyjmujemy z kąpieli wodnej i wstawiamy z powrotem do wyłączonego piekarnika, aby wystygł.
Ostudzony sernik wyjmujemy delikatnie z formy. Dekorujemy miąższem marakui i płatkami kokosowymi.



  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.