czwartek, 21 marca 2013

Pizza na cienkim cieście z rukolą i pomidorami suszonymi



Od dłuższego czasu szukałam przepisu na idealne ciasto na pizzę. Przepisów jest wiele, niby składniki są takie same, ale to proporcje odgrywają dużą rolę. Lubię cienkie ciasto, tak, aby poczuć smak wszystkich składników. No i w końcu udało się, oto przepis na ciasto idealne. A jako, że jestem wielką fanką suszonych pomidorów i rukoli, zrobiłam pizzę właśnie z takimi składnikami. Smaczności!!

Składniki na 2 blachy:

  • 0,5 kg mąki
  • 2 dag drożdży
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 słoik suszonych pomidorów
  • 1 opakowanie rukoli
  • 1 duży przecier pomidorowy
  • 4 łyżki suszonych ziół np. oregano, tymianku
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 10-15 dag startego żółtego sera lub mozzarelli
  • sól
  • pieprz

Drożdże kruszymy, wkładamy do miseczki. Dodajemy 0,5 łyżeczki cukru i ok.60ml ciepłej wody. Mieszamy dokładnie, dosypujemy kopiastą łyżkę mąki. Powinniśmy otrzymać konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby drożdże wyrosły. Mąkę przesiewamy i dodajemy wyrośnięte drożdże oraz sól. Mieszamy ciasto stopniowo dolewając ciepłą wodę ( ok.szklanki, tak aby ciasto dało się wyrabiać). Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie, następnie odkładamy na 15 minut do wyrośnięcia. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na wymiar blachy do pieczenia. Blachy smarujemy oliwą. Kładziemy placki.
Przecier pomidorowy mieszamy z ziołami, cukrem, dolewamy stopniowo wody, aby otrzymać konsystencję sosu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Placki smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy serem. Pomidory suszone osączamy z oliwy i kroimy na mniejsze kawałki.
Układamy na pizzy.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Pizzę pieczemy około 20 minut.
Upieczoną pizzę posypujemy opłukaną i osuszoną rukolą.

Smacznego!



2 komentarze:

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.