czwartek, 28 marca 2013

Sernik z białą czekoladą i owocami



W sobotę byłam na warsztatach kulinarnych prowadzonych przez blogerkę Elizę Mórawską ( blog White Plate). Piekliśmy 7 rodzajów sernika. Najbardziej zasmakował mi właśnie sernik z białą czekoladą i owocami. Nie jest mocno słodki, ma dużo sera i owoców, a spód z ciasteczek pasuje idealnie. Przepis jak najbardziej od Elizy, ale wykonanie moje:)

Składniki:

  • 250g ciastek digestive w czekoladzie
  • 150 g masła
  • 1kg mielonego sera
  • 1 budyń waniliowy
  • 70g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 200g białej czekolady
  • 1 szkl, mrożonych jagód i malin
  • 0,5 szkl. suszonych żurawin
Ciasteczka kruszymy. Roztapiamy 100g masła i mieszamy z ciasteczkami. Masą wylepiamy tortownicę lub blachę średniej wielkości.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Miksujemy ser z budyniem oraz oba rodzajami cukru. Dodajemy po jednym jajku oraz pozostałe masło.
Czekoladę drobno kroimy i dodajemy do sera. Masę wylewamy na spód ciasteczkowy. Na wierzchu układamy żurawinę i mrożone owoce. Sernik wstawiamy do piekarnika  na około 50 minut do godziny w zależności od piekarnika. Upieczony sernik zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.
Ostudzony sernik przechowujemy w lodówce.

 Pyszności!



1 komentarz:

  1. Jeny, sernikowe warsztaty...? Idealne dla mnie :) A Twoje ciacho wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.