czwartek, 16 kwietnia 2015

Ciasto Banoffee



Na to ciasto czaiłam się od dawna. Miałam obawy, że może być mocno słodkie, ale wcale tak nie jest. Wyobraźcie sobie tylko, ciasteczkowy spód, masa kajmakowa, banany  i bita śmietana.
Przecież to musi być PYSZNE! Ciasto jest rewelacyjne z wielu względów - nie wymaga pieczenia, przygotowanie zajmuje nieco ponad kwadrans, smakuje rewelacyjnie i mimo,że ciasto nie jest za słodkie da się poprzestać na jednym kawałku. Oczywiście zależy jakiej wielkości kawałek sobie ukroicie:) Przyznam szczerze, że z łakomstwa próbowałam ciasta od razu, ale warto trochę poczekać i schłodzić ciasto w lodówce, jest jeszcze lepsze!

Składniki:

  • 180g herbatników typu petitki
  • 120g masła
  • 460g masy kajmakowej ( krówkowej)
  • 3 duże banany
  • 250 ml kremówki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka kakao

Ciasteczka kruszymy w blenderze lub wkładamy do woreczka połamane z grubsza i wałkujemy kilkukrotnie. Masło rozpuszczamy i zalewamy okruszki, wyrabiając lekko masę.
Na dno tortownicy lub obręczy o średnicy 26 cm wsypujemy okruchy. Dociskamy mocno, wygładzamy i wstawiamy na 10 minut do zamrażarki. W tym czasie kroimy banany w plasterki i ubijamy kremówkę z łyżką cukru.
Schłodzony spód wyjmujemy z zamrażarki, powinien być już zestalony. Na wierzch wykładamy masę kajmakową , plasterki bananów i kremówkę. Kakao i kawę w proszku mieszamy w miseczce i posypujemy ciasto tą mieszanką przez sitko.
Ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia. Następnie delikatnie obkrawamy wokół i zdejmujemy obręcz.
Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.