wtorek, 21 kwietnia 2015

Makaron Penne z kurczakiem




Dziś szybka propozycja na obiad lub kolację. Niewiele składników, ale dają naprawdę mocny aromat i każdy jest dobrze wyczuwalny. Danie nadaje się do odgrzania, trzeba je wtedy tylko skropić troszkę wodą, w przeciwnym razie sos będzie mocno gęsty. Makaron podany od razu ma dużo płynnego sosu. Zaczynamy!

Składniki na 4 porcje:

  • 300g makaronu typu pióra ( penne)
  • 1 duży filet z kurczaka
  • 300 ml passaty ew. gęstego soku pomidorowego
  • 250g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 kulka mozzarelli
  • kilka gałązek tymianku
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W tym samym czasie gotujemy tez kurczaka. Wkładamy opłukanego pod bieżącą wodą fileta do rondelka, zalewamy wodą centymetr nad poziomem mięsa. Dodajemy łyżeczkę soli oraz pieprz. Gotujemy na małym ogniu 12 minut od zagotowania. Następnie wyjmujemy, odstawiamy na 5 minut i kroimy w kostkę.
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na 2 łyżkach masła. Dodajemy średniej wielkości kawałki pieczarek i dusimy razem doprawiając solą oraz pieprzem. Gdy pieczarki się przyrumienią, a cebula zmięknie zalewamy passatą i dodajemy listki tymianku. Dusimy kilka minut. Doprawiamy do smaku. Następnie dodajemy do sosu ugotowany makaron oraz kawałki kurczaka. Całość dobrze mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego resztą masła. Mozzarellę rwiemy na kawałki i układamy na wierzchu. Zapiekamy w 180 stopniach około 15 minut.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.