czwartek, 2 kwietnia 2015

Wielkanocna sałatka z jajkiem

 
A może czasem warto odejść trochę od tradycji i przygotować coś lekkiego, z myślą o osobie na diecie lub nielubiącej ciężkiej kuchni? Jeśli macie taki zamiar to zachęcam do przygotowania tej sałatki. Jest lekka, pełna smaku i sycąca. Przepis przewiduje 2-3 porcje, w zależności od apetytu, jeśli potrzebujecie więcej sałatki wystarczy odpowiednio podwoić ilość składników.

Składniki:
  • 0,5 główki sałaty lodowej
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 3 łyżki kiełków rzodkiewki lub brokuła
  • 3 łyżki rzeżuchy
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 szkl. liści bazylii
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 3 jajka 

Jajka gotujemy na twardo, następnie przelewamy zimną wodą i odstawiamy do ostudzenia.
Sałatę lodową opłukujemy, usuwamy brzydkie liście i osuszamy. Następnie kroimy nożem na plastry, które rwiemy w palcach na mniejsze kawałki. Sałatę przekładamy do salaterki, dodajemy kiełki i rzeżuchę. Rzodkiewki myjemy, usuwamy ogonki i kroimy w plasterki lub półplasterki, jeśli rzodkiewki są duże. Wrzucamy do salaterki. Bazylię, czosnek, i oliwę blendujemy na sos ( można też utrzeć w moździerzu). Doprawiamy solą. Do sosu dolewamy odrobinę wody, aby nie był zbyt gęsty.Sałatę zalewamy sosem, zostawiając jedną łyżkę na później, mieszamy dokładnie.

Jajka obieramy i kroimy w ósemki, układamy na sałacie.Posypujemy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Polewamy odłożonym sosem.
Dekorujemy dowolnie.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.