sobota, 11 kwietnia 2015

Zupa na piwie z soczewicą



Pożywna i sycąca zupa o lekkim piwnym aromacie. Zupa jest naprawdę smaczna, zawiera białko i cenne wartości odżywcze dzięki soczewicy i innym warzywom. Im częściej odgrzewana tym lepsza. Zamrożona nie traci nic na smaku. No i jeszcze jeden plus- łatwa w przygotowaniu.

Składniki:
  • 25 dag zielonej soczewicy
  • 0,5l piwa
  • 10 dag wędzonego boczku lub 1 kiełbasa zwyczajna
  • 1 cebula
  • 1 litr bulionu
  • 4 ziemniaki
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 pietruszka korzeniowa
  • 2 marchewki
  • 0,5 selera
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • ostra mielona papryka

 Soczewicę zalewamy piwem na około 3 godziny.
Boczek lub kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Smażymy całość kilka minut. Przekładamy zawartość patelni do dużego garnka, zalewamy piwem z soczewicą oraz bulionem. Gotujemy 30 minut.Wkładamy liście laurowe, oczyszczone pokrojone w kostkę warzywa oraz pomidory z puszki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.Doprawiamy papryką, solą oraz pieprzem.Gotujemy jeszcze z 20 minut, aż warzywa będą miękkie. I gotowe!
 

Przepis pochodzi z miesięcznika Moje Gotowanie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.